Een bijzondere reconstructie dankzij de kracht van naoberschap

Een bijzondere reconstructie dankzij de kracht van naoberschap

Terug naar overzicht

De bewoners van het Drentse dorp Valthe kunnen trots zijn. Ze hebben het eeuwenoude verdedigingswerk Valtherschans in ere hersteld. Een zorgvuldig proces leidde in 2022 tot de aanleg van een gracht, wallen, bastions en het voormalige binnenterrein. Tijdens de opgravingen werd zelfs een kanon gevonden. Tijd voor een terugblik met drie direct betrokkenen.

Terug naar overzicht

Het is een niet-alledaags proces geweest. In 2014 namen de bewoners het initiatief om het verdedigingswerk Valtherschans te reconstrueren, samen met de BOKD (het netwerk voor Drentse dorpen). Hans de Waal Malefijt (voorzitter Plaatselijk Belang Valthe) licht toe: “De BOKD stelde de vraag aan de bewoners: wat vinden jullie nu interessant aan het dorp Valthe? De Valtherschans was één van de plekken die genoemd werd.” Dat eerste idee werd uitgewerkt en breed onder de aandacht gebracht, onder meer bij de gemeente Borger- Odoorn. Waar een eerste initiatief in de jaren negentig strandde, lukte het nu wel. Twee grondeigenaren werden benaderd door Plaatselijk Belang en wilden medewerking verlenen; het resulteerde in 2021 in de grondaankoop door de gemeente.

Alles op alles

“Het was tot het laatste moment heel spannend, gaat het lukken?”, zo vult Marjo Montforts adviseur archeologie bij Libau aan. Zij wijst op de steun die wethouder Freek Buijtelaar, burgemeester Jan Seton en projectleider Aries Kuiper aan het initiatief gaven. Deze laatste benoemt de grondverwerving als cruciale stap: “Daar zat het jarenlang op vast. We hebben alles op alles gezet en alle betrokken partijen over de streep getrokken.”

In de tussentijd was de planontwikkeling al volop op gang gekomen, met tal van bewonersavonden. Met een speciale werkgroep van Plaatselijk Belang werd dit proces aangestuurd, waarbij onder meer drie verschillende opties voor de gebiedsinrichting werden voorgelegd. Dat zorgde voor veel draagvlak. De Waal Malefijt: “We zijn zelf ook bezig gegaan met de begroting voor de reconstructie en met name voor de civiele werken. Zo slaagden we erin een LEADER-subsidie binnen te halen, waarmee de haalbaarheid van het project een verdere impuls kreeg.”

Grotendeels moeras

Voor veel bewoners van het dorp werd het een kennismaking met de eigen geschiedenis. De Waal Malefijt: “Het begrip Valtherschans was bij sommigen wel bekend, maar het fijne wist men er ook niet van. Het waarom en wanneer van de schans, dat hebben we voortdurend uitgedragen. We gaan daar de komende tijd ook mee door, bijvoorbeeld door het in het basisonderwijs een plek te geven, met lesbrieven en andere middelen. Het verleden wordt hier echt tastbaar.”

Dat verleden is de tijd dat de omgeving van Valthe nog grotendeels moeras was en Nederland geteisterd werd door de Tachtigjarige Oorlog. Kuiper: “Dit was een strategisch punt op de flank van de Hondsrug, alleen hier was via een smalle strook over de Valtherdijk het ommeland toegankelijk.” Het archeologisch onderzoek wierp daar het nodige licht op, zo maakt Marjo Montforts duidelijk: “Er was niets meer van de schans te zien. In 2016 heeft de gemeente met grondradar en grondboringen het gebied onderzocht. Toen is de gracht aangeboord. Later zijn er nog proefsleuven gegraven die allerlei vondsten opleverden uit de 17de eeuw. Met als grote verrassing: de loop van een gietijzeren kanon. Een unieke vondst voor Drenthe!”

“Voor veel bewoners werd het een kennismaking met het eigen dorp.”

In kaart gebracht

In de financiële opzet was geen rekening gehouden met de restauratie van het kanon. Montforts verzon een list en benaderde de provincie Drenthe, die formeel eigenaar is van alles wat als archeologische vondsten uit de grond wordt gehaald. “De provincie trok de portemonnee en daarmee kon het kanon in een gespecialiseerd restauratieatelier in Limburg worden hersteld. De grachten van de oude schans zijn deels uitgegraven en ook die actie leverde nog de nodige interessante ontdekkingen op.

De voorwerpen zijn in kaart gebracht en kunnen in bruikleen ook weer worden teruggegeven aan het dorp, om ze te exposeren. Dat hoort allemaal bij fase twee van dit project – het vertellen van het verhaal van de Valtherschans.” Kuiper: “En dat doet ook goede dingen voor de leefbaarheid in het dorp.”

V.l.n.r. Hans de Waal Malefijt (Plaatselijk Belang Valthe), Marjo Montforts (Libau), Aries Kuiper (gemeente Borger-Odoorn) op één van de wallen van de schans. Foto: Janna Bathoorn

Interview Valterschans

Breder kader

Het project biedt veel kansen voor verdere spin-off, zo wordt geconcludeerd door het drietal, bijvoorbeeld in toeristisch-recreatief opzicht. De Waal Malefijt ziet bijvoorbeeld kansen voor kleinschalige festivals. Montforts ziet de plek als onderdeel van een groter narratief: “Dit is niet de enige schans in Drenthe. Bij Emmen liggen er ook nog een paar en ook in Noord-Drenthe is er een te vinden. Het zou mooi zijn als die met een routestructuur kunnen worden verbonden.

Dan krijg je een verhaal over de linie van die schansen en waar die toe gediend hebben. Dan zet je de Valtherschans in een breder kader.” Hans de Waal Malefijt kan haar direct op de wenken bedienen: “Van Coevorden naar Groningen loopt de Bommen Berend-wandelroute en sinds kort is de Valtherschans daarin opgenomen.” Qua toegankelijkheid heeft hij nog wel een andere wens: “De schans ligt aan de andere kant van een 60km/h-weg.

Marjo Montfoort, Aries Kuiper en Hans de Waal Malefijt highfiven op het succes van de samenwerking. Foto: Janna Bathoorn

Interview Valterschans

Dat maakt de bereikbaarheid vanuit het dorp lastig voor de eigen bewoners en de eigen scholen. Momenteel voeren we dan ook gesprekken over de verkeersveiligheid en hoe iedereen het terrein veilig en gemakkelijk kan bereiken.” Kuiper: “De bewoners maken zich sterk voor een 30km/h-zone op deze plek; daar zal de gemeente iets van moeten vinden.”

Veel geld

Zijn er – terugkijkend op het proces – ook zaken waar we van kunnen leren? Hans de Waal Malefijt geeft aan dat een project als dit voor een groep vrijwilligers een buitenproportionele opdracht betekent: “Het gaat om veel geld, met een toch ingewikkelde LEADER-procedure. Voor bedrijven is dat gesneden koek, voor ons geldt dat veel minder.” Kuiper kan dat onderschrijven: “Het gaat hier inderdaad om een groot project. Ik kan me voorstellen dat we als gemeente dat nog beter zouden kunnen faciliteren, door daar extra menskracht voor beschikbaar te stellen.”

“Dit project kan als vliegwiel werken. Laat het maar organisch groeien.”

Een bijkomend nadeel, zo geeft De Waal Malefijt aan: “Is dat de subsidie een vast bedrag is, dat niet aangepast wordt op het moment dat bijvoorbeeld de kosten van aannemers fors stijgen – zoals de afgelopen tijd gebeurde.” “De theorie van de subsidieaanvraag correspondeert dan niet meer helemaal met de praktijk,” zo concludeert Marjo Montforts. Niettemin is ze positief gestemd over de toekomst: “Dit project kan als een vliegwiel gaan werken. Laat het maar organisch groeien, dan sluiten er vast nog allerlei zaken op aan.”

Andere interviews

Peter Kuenzli interview
Peter Kuenzli en de toekomst van de volkshuisvesting

Met het boek ‘Operatie Wooncoöperatie’, dat Peter Kuenzli met Arie Lengkeek publiceerde in 2022, gooide hij een flinke steen in de...

Lees verder
Driegesprek Loppersum
Samen aardgasvrij versterken, de praktijk in Loppersum

Interview met twee bewoners en de aannemer: Een karakteristieke woning op het Groningse land, het thuis van Lieveke Schram en Cock...

Lees verder
Gesprek Jorien Bakker Natuurmonumenten
Een gesprek met Jorien Bakker, Natuurmonumenten

Water en bodem sturend, het nieuwe planningsparadigma. Het is een prachtige mondvol op haar visitekaartje: Provinciaal Ambassadeur...

Lees verder