Provinciale Groninger architectuurprijs vernoemd naar Wijbrand Havik (1948 – 2022)

Terug naar overzicht

Wijbrand Havik was ruim dertig jaar lang de inspirerende directeur van Libau en was ook geruime tijd directeur van Monumentenwacht Groningen. Wijbrand Havik heeft met name in de provincie Groningen, maar ook landelijk veel voor de ruimtelijke kwaliteit betekend. Als geestelijk vader van het beeldkwaliteitsplan legde hij de basis voor de huidige welstandnota’s. Hij wist het belang van welstandsadvisering, als het gaat om ruimtelijke kwaliteit en het creëren van een aantrekkelijke leefomgeving, de aandacht te geven die het verdient. Hij vond dat nieuwe ontwikkelingen moesten bijdragen aan het versterken van de bestaande ruimtelijke kwaliteiten, in plaats van deze aan te tasten.

Terug naar overzicht

Havik werkte vanuit een duidelijke visie op regionale ontwikkeling waarin de nadruk lag op het versterken van regionale identiteit. Dit hield in dat hij zowel landschappelijke kenmerken als de sociale, culturele en economische waarden van een gebied wilde beschermen en doorontwikkelen.

Bronzen Havik ’24

De provinciale Groninger architectuurprijs – de Bronzen Havik – wil opdrachtgevers aanmoedigen om projecten integraal en in samenhang op te pakken, waarbij een inspirerende samenwerking tussen belanghebbenden tot meerwaarde leidt. De prijs besteedt ook volop aandacht aan de rol die een goed ontwerp kan spelen bij de impact op ons landschap en onze leefomgeving. De Bronzen Havik is een prijs voor goed ontwerp en vooral goed opdrachtgeverschap. Ook ontwerpend onderzoek met positieve impact op beleid en uitvoering valt onder de scope. De prijs zal eens in de twee jaar worden uitgereikt.

Inzending geopend

Projecten die willen meedingen naar de Bronzen Havik dienen voor deze eerste editie opgeleverd te zijn tussen grofweg 1 januari 2019 en 1 januari 2024. De projecten moeten binnen de provinciegrens van Groningen liggen en/of daarop betrekking hebben (met uitzondering van de gemeente Groningen van voor de samenvoeging met Haren en Ten Boer). Inzenden kan tot 1 november 2024.

Kijk voor een volledig overzicht en alle voorwaarden op: bronzenhavik.nl

De Bronzen Havik is een initiatief van Nationaal Coördinator Groningen (NCG), GRAS en Stichting Libau in samenwerking met de provincie Groningen en Stichting Dag van de Architectuur Groningen.

Andere nieuwsberichten

Verduurzaming rijksmonumenten goed mogelijk en snel effectief

Onderzoek van stichting Libau en de Hanzehogeschool in Groningen laat zien dat bij het verduurzamen van rijksmonumenten een afname...

Lees verder
Gemeente Assen organiseert Stadsdebat op 23 oktober a.s.

Op woensdag 23 oktober organiseert de Gemeente Assen samen met Libau een Stadsdebat in De Nieuwe Kolk. Met het Stadsdebat wil de g...

Lees verder
Vrijdag 4 oktober: Dag over de toekomst van Emmen

ArchitectuurPunt Drenthe organiseert op 4 oktober een dag over Emmen met als onderwerp: De toekomst van Emmen, architectuur, stede...

Lees verder