Cultureel Erfgoed

Cultureel Erfgoed

Ondergronds en gebouwd erfgoed en het historische landschap vormen samen een tastbare herinnering aan het verleden en draagt sterk bij aan de identiteit van de dorpen en het landschap. Verhalen, gebruiken en gewoonten zijn afleesbaar in onze gebouwde omgeving, ons landschap en in archeologische resten. Om de meest waardevolle gebouwen voor de toekomst te bewaren, kunnen ze een beschermde status krijgen, als monument of als karakteristiek object. Hiermee kan worden voorkomen dat waardevolle gebouwen of onderdelen daarvan gesloopt worden, zonder dat de cultuurhistorische waarde van het object is meegenomen in de afweging voor sloop. Het is hierbij niet de bedoeling gebouwen onder een stolp te zetten, maar juist om de kwaliteiten en kenmerken te versterken en door te ontwikkelen. 

Libau voert in opdracht van gemeenten inventarisaties uit van waardevolle gebouwen en objecten. Dit kan zowel als gemeentebrede inventarisatie of als ad hoc aanvraag per pand. De inventarisaties resulteren in selecties van karakteristieke panden, redengevende omschrijvingen voor gemeentelijke monumenten of beschrijvingen van karakteristieke gebieden. Ook ondersteunt Libau gemeenten bij het opstellen en uitvoeren van monumenten- en erfgoedbeleid. 

Wat betreft archeologie zijn waardevolle resten vooral ondergronds aanwezig. Wél zichtbaar zijn bijvoorbeeld wierden, hunebedden en pingoruines die nog herkenbaar in het landschap aanwezig zijn. Zowel boven- als ondergronds waardevol archeologisch erfgoed verdient een goede bescherming door verankering van behoud en beheer in gemeentelijk beleid en beleidskaarten. 

Meer informatie:

Bekijk ook eens: