Steunpunt Cultureel Erfgoed

Steunpunt Cultureel Erfgoed

Libau Steunpunt Cultureel Erfgoed heeft als taak de gemeenten in de provincie Groningen te ondersteunen en te faciliteren. Daarbij zijn twee taakvelden te onderscheiden: de platformfunctie en een ondersteunende functie.

Platform

De platformfunctie is voornamelijk gericht op het uitwisselen van informatie en initiatieven voor belanghebbende partijen, zoals de provincie Groningen, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), de Groninger gemeenten, maar ook voor relevante erfgoedorganisaties (Erfgoedberaad Groningen). Daarnaast worden bouwplannen besproken (monumentenspreekuur) en worden relevante thema’s aan de orde gesteld, zoals leegstand, sloop, herbestemming, krimp en leefbaarheid of revitalisatie. Ook staat het steunpunt de gemeenten bij in de ontwikkeling van hun erfgoedbeleid, waaronder het selecteren en beschrijven van gemeentelijke monumenten en/of karakteristieke en beeldbepalende panden.

Ondersteuning

De ondersteunende functie is breed en veelzijdig: via onze helpdesk of erfgoedloket worden door het steunpunt allerlei vragen beantwoord op het gebied van monumentenzorg en cultuurhistorie, variërend van hulpvragen bij restauratie tot informatie over subsidiemogelijkheden. Deze eerstelijns informatie is gratis, evenals een eerste bezoek ter plaatse om de situatie in ogenschouw te nemen.

Bijzondere projecten

Jaarlijks organiseren we vanuit het steunpunt diverse bijeenkomsten voor erfgoedambtenaren gericht op het delen van kennis, om te inspireren en om te ontmoeten. De onderwerpen zijn gericht op actuele thema’s.  Zo hebben we het afgelopen jaar onder andere een bijeenkomst Faro en erfgoedparticipatie in samenwerking met RCE georganiseerd. Een uitgebreid bericht hierover kun je hier vinden.