Archeologie

Archeologie

Een aanzienlijk deel van ons cultureel erfgoed bevindt zich onder de grond. De archeologische sporen en vondsten in de bodem laten ons zien waar wij vandaan komen en vertellen de geschiedenis van een plek. Zij geven ons belangrijke informatie over hoe onze huidige leefomgeving in de loop van honderden of duizenden jaren gevormd is. Gemeenten spelen een belangrijke rol in de zorg voor dit archeologisch erfgoed. Libau helpt gemeenten om hun (wettelijke) taken op het gebied van archeologische monumentenzorg uit te voeren. Dit doen wij onder meer door het toetsen van archeologische rapporten inclusief advisering ten bate van het verlenen van een omgevingsvergunning, als ook het opstellen van archeologische waarden- en verwachtingenkaarten en het vertalen hiervan in archeologische beleidsnota’s en beleidskaarten. 

Procedure

Gemeenten moeten in hun bestemmingsplan of omgevingsplan rekening houden met bekende en aantoonbaar te verwachten archeologische waarden. Aantoonbaar betekent dat de verwachtingen gebaseerd moeten zijn op bodemkundige, archeologische en/of historische informatie. Hiervoor is specialistische kennis en ervaring nodig op het gebied van onder andere archeologie, landschap en historische geografie. Libau heeft deze brede kennis in huis. Wij hebben jarenlange ervaring met het inventariseren en waarderen van boven- en ondergronds erfgoed in Groningen en Drenthe en met het vertalen hiervan in gemeentelijk beleid. 

Archeologische waarden- en verwachtingenkaart

De eerste stap om te komen tot een goed onderbouwd en breed gedragen archeologisch beleid is het inventariseren van alle bekende en aantoonbaar te verwachten archeologische waarden. Het resultaat van zo’n inventarisatie noemen we een archeologische waarden- en verwachtingenkaart. Hierbij worden ook gebieden aangegeven waar vanwege bodemverstoring of een ongunstige ligging in het verleden geen archeologische waarden te verwachten zijn. Zo weet je precies waar in jouw gemeente archeologische waarden zijn te verwachten en waar niet. 

Libau levert een (digitale) waarden- en verwachtingenkaart in de gewenste schaal en vorm, voor je gehele gemeente, voor een deelgebied of voor meerdere gemeenten tegelijk. Met deze kaart heb je een onmisbaar hulpmiddel in handen voor het opstellen van het archeologisch beleid. Ook kan een archeologische inventarisatie helpen om de geschiedenis inzichtelijk te maken voor bewoners en bezoekers van een gebied. 

Archeologische beleidskaart en beleidsnota

Na het inventariseren van de bekende en aantoonbaar te verwachten archeologische waarden maakt de gemeente beleidskeuzes. Deze worden vastgelegd in een archeologische beleidsnota en een (digitale) beleidskaart. Hierin is aangegeven hoe de gemeente om wil gaan met archeologische waarden en wanneer archeologisch onderzoek nodig is. 

Libau kan je volledig ontzorgen door zo’n beleidsnota en -kaart voor jouw gemeente  op te stellen,. Als je hiermee zelf aan de slag wilt kunnen wij inhoudelijke en praktische ondersteuning bieden. 

Wij hebben veel gemeenten in Groningen en Drenthe al geholpen bij het vormgeven van hun archeologiebeleid. 

Laat je een inventarisatie, waardering en/of archeologisch beleid opstellen door een derde partij? Als adviseur van het bevoegd gezag kunnen wij je uiteraard ondersteunen tijdens dit proces. 

Toetsing en advisering ten bate van een omgevingsvergunning

In het bestemmings-/omgevingsplan zijn de regels opgenomen ten aanzien van bodemingrepen in terreinen van archeologische (verwachtings)waarde. Op basis daarvan kan voor de aanvraag van een omgevingsvergunning een archeologisch rapport nodig zijn om te bepalen of er archeologische waarden verstoord dreigen te raken bij voorgenomen bodemverstoring. Wij toetsen die rapporten en adviseren op basis van de resultaten of verder archeologisch onderzoek nodig is en welke voorwaarden daarvoor in de omgevingsvergunning moeten worden opgenomen, óf dat het terrein vrijgegeven kan worden.  

Tot slot

Heb je al een archeologische beleidsadvieskaart en wil je weten of deze voldoet aan de nieuwe eisen van de Omgevingswet? Of wil je deze laten actualiseren naar de nieuwste stand van zaken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij bekijken samen wat er nodig is om het archeologiebeleid van jouw gemeente actueel en omgevingswet-proof te maken.