Gemeentelijk monument op maat versterkt

Gemeentelijk monument op maat versterkt

Terug naar overzicht

Ingrid Verbeek en Margreet Bakker kochten in 2010 een fraai pand in Eenum. Ze konden toen niet bevroeden dat ze als eigenaren niet lang daarna in een complex traject zouden belanden: eerst van schadeherstel, toen de versterking. Het heeft al met al jaren geduurd. Hoe kijken ze terug, nu hun huis eindelijk veilig is verklaard? Een gesprek over volhouden en doorzetten, waar ook Jan Olthof bij aanschuift vanuit het Erfgoedloket Groningen.

Terug naar overzicht

Het leek allemaal zo mooi, toen ze dertien jaar geleden hun intrek namen in hun woonhuis in Eenum. Een zorgvuldige verbouwing droeg nog eens bij aan het woonplezier. Met de forse aardbeving bij Huizinge in 2012 en de daaropvolgende keren dat de grond (en het huis) zouden bewegen, werd dat geluk allengs minder. Hoewel het in die eerste jaren best voorspoedig verliep, zo geeft Verbeek aan: “De eerste schades kwamen, maar in overleg met de NAM werden die vlot en goed gerepareerd, dat liep als een trein.”

Ingewikkelder werd het echter toen het versterkingstraject in gang werd gezet. Vanaf het begin hadden Verbeek en Bakker de ambitie om dit proces in eigen hand te houden en zelf de beslissingen te nemen. Verbeek: “We wisten dat het huis niet meer veilig was en dat er iets aan moest gebeuren. Maar hoe? We hebben ons toen aangemeld bij het pilotproject Eigen Initiatief, waarbij de regie deels bij de eigenaar ligt.”

Traject vertraagd

Het eerste constructeursadvies dat op de mat plofte was een domper. Bakker: “Het huis dat we zelf net hadden verbouwd, zou aan de binnenkant compleet gesloopt worden. Vloeren eruit, wanden eruit. Daar konden we niet mee leven; op deze manier zouden we ons huis echt kwijtraken. Een pand dat we juist zo mooi hadden verbouwd. We hebben toen het traject heel bewust op ‘stop’ gezet, alles stilgelegd. Hier moesten we echt over nadenken.” Toevallig woonde Verbeek een lezing bij door Eefje van Duin van het Erfgoedloket en hoorde toen over de voordelen van een monumentenstatus.“ Wij waren daarvan niet op de hoogte. Je hoort weleens van die verhalen – zeker bij rijksmonumenten – dat er dan nog geen spijker meer in de muur mag worden geslagen, maar in ons geval heeft het alleen maar meerwaarde gehad.” Bakker en Verbeek deden een statusaanvraag voor een gemeentelijk monument bij de gemeente Loppersum. Een jaar later werd de status van het woonhuis omgezet van karakteristiek pand naar gemeentelijk monument.

“Het Erfgoedloket heeft de deskundigheid in huis die je zelf zou willen hebben.”

Sterkere positie

Die meerwaarde had zeker ook betrekking op de rol die het Erfgoedloket in het proces ging spelen. Verbeek zegt hierover: “De medewerkers van het Erfgoedloket kwamen bij ons op bezoek, keken mee met rapporten en gaven tips. Het Erfgoedloket heeft de deskundigheid in huis die je zelf zou willen hebben. En ze speelden vervolgens ook een belangrijke rol in de overleggen over de precieze ingrepen aan het huis. We merkten: het Erfgoedloket van Libau heeft status. Als zij zeiden dat een bepaalde oplossing ongewenst was, kwam die er ook niet. Dat versterkte onze positie als eigenaren in belangrijke mate.” Olthof reageert: “Wij hebben al vanaf het begin gezegd – en doen dat ook bij andere eigenaren – dat ze niet alles hoeven te slikken wat er wordt aangedragen. Laat je niets opdringen waar je niet achter staat, dat hebben ze hier goed opgepakt.”

Ingrid Verbeek (l) en Margreet Bakker voor hun monumentale woonhuis. Foto: Janna Bathoorn

Interview Eenum

Maatwerk is mogelijk

Een tweede constructeursadvies deed veel meer recht aan de kwaliteiten van het woonhuis en op basis daarvan is de versterking ook ter hand genomen. In de bouwbegeleider van Eigen Initiatief van de Nationaal Coördinator Groningen troffen Verbeek en Bakker een steun en toeverlaat: “Deze is echt voor onze belangen gaan staan en heeft ons in de gesprekken met de aannemer en de constructeur steeds goed geadviseerd. Zonder zijn steun hadden we dit resultaat niet bereikt.

Bij de versterking zijn de waarden van het exterieur en het interieur ongemoeid gelaten. De ankers zijn alleen in de zolderberging zichtbaar. Tegelijkertijd zijn verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie meegenomen. Foto: Janna Bathoorn.

Interview Eenum

Hij heeft bijvoorbeeld ook de contacten met de gemeente verzorgd, wat ons veel werk scheelde.” Het resultaat is een woonhuis dat op zo’n manier is versterkt dat nergens de versterkende maatregelen aan de buitenkant zichtbaar zijn. Verbeek: “Zo wilden wij het. Het sterkt ons in de overtuiging dat een versterking-op-maat wel degelijk mogelijk is. Het huis is op deze manier helemaal van ons gebleven en dat maakt dat ons dit hele traject, hoe lastig soms ook, wel waard is geweest.”

Erfgoed beter beschermen

De tip die Verbeek en Bakker aan het einde van het gesprek meegeven: breng de voordelen van de gemeentelijke monumentenstatus breder onder de aandacht, met name ook bij de eigenaren. “Een karakteristiek pand mag eventueel worden afgebroken, een gemeentelijk monument niet. Zelf hadden wij daar niet eerder van gehoord, maar nu zeggen we het tegen iedereen. Met de boodschap daarbij: een rapport is ook maar een rapport, je hoeft dat als eigenaar niet klakkeloos over te nemen. Er zijn altijd andere en betere oplossingen mogelijk. Zoek daarom ook zeker als eigenaar contact met het Erfgoedloket van Libau. Ook dat is mogelijk nog iets dat niet iedereen weet.” Bakker vult aan: “Het is onze missie dat het erfgoed beter wordt beschermd. En dat begint bij een betere bescherming van de eigenaren zelf.” Olthof is blij met deze suggesties: “De bekendheid wordt steeds groter. Inmiddels zien we dat een groeiend aantal particulieren de aanvraag voor een monumentenstatus instuurt, dat is positief. In Groningen zijn maar heel weinig panden echt beschermd op deze manier en dat geldt met name voor particuliere woonhuizen. Daar kunnen we zeker dus nog een slag in winnen.”

“Het is onze missie dat het erfgoed beter wordt beschermd. En dat begint bij een betere bescherming van de eigenaren zelf.”

Andere interviews

Peter Kuenzli interview
Peter Kuenzli en de toekomst van de volkshuisvesting

Met het boek ‘Operatie Wooncoöperatie’, dat Peter Kuenzli met Arie Lengkeek publiceerde in 2022, gooide hij een flinke steen in de...

Lees verder
Driegesprek Loppersum
Samen aardgasvrij versterken, de praktijk in Loppersum

Interview met twee bewoners en de aannemer: Een karakteristieke woning op het Groningse land, het thuis van Lieveke Schram en Cock...

Lees verder
Gesprek Jorien Bakker Natuurmonumenten
Een gesprek met Jorien Bakker, Natuurmonumenten

Water en bodem sturend, het nieuwe planningsparadigma. Het is een prachtige mondvol op haar visitekaartje: Provinciaal Ambassadeur...

Lees verder