Uitleg commissievergaderingen

Uitleg commissievergaderingen

Als je bouw- of verbouwplan wordt besproken in de commissievergadering ontvang je hierover bericht van de gemeente of de secretaris van de commissie. Wil je aanwezig zijn bij de bespreking? Laat dit dan weten aan de gemeente of de secretaris.

Als betrokkene bent je van harte uitgenodigd om de vergadering van de Adviescommissie voor Omgevingskwaliteit bij te wonen.

Hoe verloopt een commissievergadering?

  • Op de agenda staat vermeld waar de vergadering plaatsvindt en hoeveel tijd voor de behandeling is gereserveerd.
  • Tijdens de vergadering bestaat de commissie uit: de voorzitter, meerdere commissieleden, de secretaris en de gemeentelijke rayonarchitect of monumentenadviseur. Als er rijksmonumenten worden besproken, is meestal ook de regioadviseur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) aanwezig.
  • Voorafgaand aan de vergadering hebben de commissieleden de stukken, die de initiatiefnemer via de gemeente heeft ingediend, bestudeerd.
  • Op het moment dat een plan in de vergadering besproken wordt geeft eerst de gemeente, de aanvrager en/of ontwerper een beknopte toelichting op de plannen.
  • Daarna volgt een gesprek of vragenronde onder leiding van de voorzitter. In het vooroverleg wordt een gesprek gevoerd over het bouwplan tussen de aanvrager, de ontwerper, de commissie en de gemeente. In dit gesprek worden adviezen en aanbevelingen gegeven over het bouwplan. Ook worden de kaders waarbinnen het plan wordt beoordeeld aangegeven. Bij een definitieve aanvraag wordt beoordeeld of het plan voldoet aan de gestelde kaders en of het advies van het vooroverleg voldoende is opgevolgd.
  • Hierna geven de commissieleden een beoordeling van het (voorontwerp)plan. Daarna sluit de voorzitter af met een korte samenvatting en uitkomst van het advies.

Vervolg

De uitkomst van de vergadering wordt verwerkt in een schriftelijk advies. Dit advies van de commissie wordt gestuurd aan de gemeente en vormt een onderdeel van de vergunningaanvraag. Als er nog geen positief advies kan worden gegeven dan wordt dit op gemotiveerde wijze toegelicht. Ook geeft de commissie aanbevelingen op welke manier het plan verbeterd of aangescherpt kan worden om wel tot een positief advies te komen.

Aanwezig zijn? De vergaderingen van de commissie zijn in principe openbaar. Als betrokkene ben je van harte uitgenodigd om de vergadering van de Adviescommissie voor Omgevingskwaliteit bij te wonen. Je moet je wel van te voren aanmelden.