Informatie voor aanvragers

Informatie voor aanvragers

Procedureverloop

Het contact met de Adviescommissie voor Omgevingskwaliteit bestaat in grote lijnen uit drie stappen:

  1. Vooroverleg

    Met een plan voor bouw of verbouw ga je allereerst naar de gemeente. Zij kunnen je informeren over de vergunningprocedure. Ook kan je via omgevingsloket een vergunningcheck doen. Het is handig zo snel mogelijk in gesprek gaan met de gemeente, zodat je weet wat haalbaar is, welke kaders worden gesteld en wat je kan verwachten. Eventueel is je plan zelfs vergunningsvrij. Raadpleeg bij twijfel hierover altijd de gemeente.

    Wanneer een eerste schets op papier staat kan je een vooroverleg aanvragen bij de gemeente. Dat doe je via omgevingsloket. De gemeente zorgt ervoor dat de adviseurs van de gemeentelijke adviescommissie worden betrokken bij het plan. Deze adviseurs geven een eerste reactie op het schetsontwerp. Dat kan eventueel ook tijdens een gesprek op het gemeentehuis. Bij bouwplannen is dit advies van de rayonarchitect(en); als het om een monument, karakteristiek pand of beschermd gezicht gaat, is ook de erfgoedadviseur betrokken. Het doel van een vooroverleg is om tot een positieve beoordeling van jouw plan te komen zodat de vergunningaanvraag snel en soepel verloopt. Hierbij wordt gekeken of het bouwplan voldoet aan de kaders die door de gemeente zijn gesteld, zoals de welstandsnota of het beeldkwaliteitsplan. Als het een monument betreft, wordt gekeken wat de invloed van de plannen is op de cultuurhistorische waarden van het monument.

  2. Indienen vergunningaanvraag

    Nadat jouw plan in het vooroverleg positief beoordeeld is kan je bij de gemeente een Omgevingsvergunning aanvragen, dit gaat via het omgevingsloket. Onderdeel van de vergunningaanvraag voor bouwplannen is een tweede, formele toets door de gemeentelijke Adviescommissie voor Omgevingskwaliteit. Deze toets is nodig om tot een bouwvergunning te komen. Is het vooroverleg goed doorlopen dan wordt het plan, mits ongewijzigd vrijwel zeker positief beoordeeld. Daarom is het verstandig om het plan eerst in een vooroverleg te laten beoordelen.

  3. Beoordeling

    Afhankelijk van de omvang, ambitie en het publieke belang wordt bepaalt op welke wijze het plan wordt behandeld. Over kleine en reguliere plannen wordt door de gemeentelijke adviseurs advies gegeven onder mandaat. (in naam) van de commissie. Grotere plannen worden behandeld in een vergadering van de Adviescommissie. Wil je aanwezig zijn bij de beoordeling? Laat dit dan weten aan de gemeente of secretaris.